Jusztina napja van. | 2020.09.26 | MNB középárfolyam:

Elítélte a tüntetők elleni minszki fellépést a cseh kormányfő és a külügy

2020-08-10 15:07:57

Elítélte a tüntetők elleni minszki rendőri erőszakot Andrej Babis cseh kormányfő.

    Babis a Twitteren hétfőn megjelent bejegyzésében azt írta, hogy a fehéroroszoknak is joguk van a szólásszabadságra és a demokráciára. A rendőrök erőszakos fellépését a fehérorosz tüntetők ellen a cseh külügyminisztérium és a cseh ellenzék is bírálta.
    "Elítélem a rendőri erőszakot és a brutális rendőri fellépést a békés tüntetők ellen Minszkban. Ez olyan eljárás, amelynek semmi keresnivalója sincs a mai Európában" - írta Andrej Babis.
    "Az elnökválasztás eseményeit és az azt követő erőszakos összecsapásokat figyelemmel kísérjük. A jelöltek és az ellenzék elleni konkrét fellépéseket ki kell vizsgálni" - vélekedett Rudolf Jindrák, a cseh államfő külügyi főtanácsadója a Twitteren. Jirí Ovcácek, az elnök szóvivője újságírók érdeklődésére azt mondta, hogy az államfői iroda Jindrák szavaihoz nem kíván semmit sem hozzátenni.
    A cseh külügyminisztérium hétfőn nyilatkozatban bírálta a fehérorosz rendőrség fellépését a tüntetők ellen, és felszólította a fehérorosz kormányt, hagyja abba a lakosok büntetését alkotmányos jogaik gyakorlásáért.
    A vasárnapi fehérorosz elnökválasztást, amelyet hivatalos közlések szerint ismét Aljakszandr Lukasenka hivatalban lévő államfő nyert meg, a cseh külügyminisztérium az ellenzéki jelöltek kizárása miatt nem tartja szabadnak és demokratikusnak - olvasható a cseh diplomácia nyilatkozatában.
    A legutóbbi fehéroroszországi fejleményeket élesen bírálta és elítélte a csehországi ellenzék is.