Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ismét másodfokú riasztások több megyében

2020-07-26 15:47:25

Több megyében ismét másodfokú riasztásokat adott ki a felhőszakadás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

    Az MTI-hez vasárnap délután eljuttatott veszélyjelzésük szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érintik a másodfokú riasztások. Ezeken a területeken a következő órákban az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több eső hullhat.
    Szintén a felhőszakadás veszélye miatt Budapesten, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
    Zivatarveszély miatt az egész országra kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
    Azt írták: előbb a hegyvidéki területeken (Északi-középhegység), majd főként az Alföldön várható több helyen zivatar. A lassan áthelyeződő csapadékgócokból a Dunától keletre (a leginkább északkeleten) helyenként felhőszakadás valószínű. Egy-egy helyen jégeső is lehet, a zivatarokhoz átmenetileg erős, esetleg viharos szél társulhat. A Dunántúlon kevesebb helyen várható zivatar, de azok és a délután északnyugatra érkező gyengülő fronton kialakuló záporok idején viharos, óránkénti 60 kilométeresnél erősebb lehet a szél.
    Éjjel és reggel főként az ország keleti, északkeleti harmadában valószínű helyenként zivatar, nagy mennyiségű csapadék kíséretében. Hétfőn délután, este az ország északkeleti felén (körülbelül a Salgótarján-Szeged vonaltól északkeletre) szórványosan, másutt kis eséllyel elvétve lehet zivatar, amelyet néhol viharos széllökés, felhőszakadás és jégeső kísérhet.
    Az előrejelzés szerint a legmagasabb hőmérséklet 25 és 30 Celsius-fok között alakul. Késő estére 17 és 22 fok közé hűl le a levegő.