Gedeon napja van. | 2024.03.28

Pénzmosás miatt emeltek vádat egy szerb férfi ellen Szegeden

2020-07-15 10:31:00

Vádat emeltek Szegeden egy szerb férfi ellen, aki 2015-ben több mint 200 ezer dollárt próbált meg tisztára mosni - tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

    Szanka Ferenc közölte, a férfit különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntettével vádolják.
    A vádirat szerint az eljárás során ismeretlenül maradt személyek egy tajvani székhelyű vállalkozás ügyintézőinek adták ki magukat, és küldtek egy megtévesztő elektronikus üzenetet a céggel hosszabb ideje üzleti kapcsolatban álló, elektronikai alkatrészeket forgalmazó amerikai gazdasági társaságnak. Azt közölték az amerikai céggel, hogy megváltozott a bankszámlaszámuk, és kérték, hogy az átutalásokat új számlaszámra küldjék.
    A vádlott ezzel egy időben, 2015. október 1-jén az egyik bank szegedi fiókjában egy akkor alapított, szegedi székhelyű gazdasági társaság ügyvezetőjeként bankszámlát nyitott. Erre nem sokkal ezután az amerikai gazdasági társaság 218 ezer dollárt utalt át, amelyet jóvá is írtak. Az ezt követő napon a szerb férfi 110 ezer dollárt vett fel a bank szegedi fiókjában készpénzben, majd másnap a fennmaradó összeget is fel kívánta venni. Ezt azonban már nem sikerült megszereznie, mivel a bankbiztonsági rendszereken küldött jelzés miatt a tranzakciót felfüggesztették, majd a fennmaradó összeget lefoglalták.
    Ezután a vádlott netbankon keresztül is megpróbálta az átutalást végrehajtani saját bankszámláira, de ezeket a megbízásokat sem teljesítették.
    A vádirat szerint a férfi mintegy 61 millió forint bűncselekményből származó pénzt szerzett meg, és tisztában volt azzal, hogy az általa megnyitott bankszámlára nem legális forrásból, hanem büntetendő cselekményből származó pénzek érkeznek. A vádlott mintegy 31 millió forintot vett fel, a fennmaradó 30 millió forintnak megfelelő összeget kiadták a tajvani cégnek - tudatta a csoportvezető ügyész.