Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lampedusa polgármestere migrációs vészhelyzet bejelentését kérte a kormánytól

2020-07-12 16:58:00

Migrációs és egészségügyi vészhelyzet bevezetésére szólította fel a kormányt Lampedusán a sziget polgármestere, miután három nap alatt mintegy nyolcszázan kötöttek ki, és a helyi egészségügyi hatóságok tesztelni sem tudják az érkezőket - jelentette az olasz sajtó vasárnap.

    Salvatore Martello polgármester azonnali lépést sürgetett a kormánytól. Arra kérte Giuseppe Conte miniszterelnököt és Luciana Lamorgese belügyminisztert, minél előbb látogassanak Lampedusára a helyzet személyes felmérésére, vagy fogadják a polgármestert Rómában egyeztetésre. Martello szerint Lampedusa szigetén vészhelyzetet kell kihirdetni a migrációs és ennek következményeként az egészségügyi helyzet miatt.
    A kevesebb mint hatezer lakosú Lampedusán jelenleg 791 migráns tartózkodik, többségük tunéziai, tehát gazdasági bevándorlónak számít. Július elsejétől 1137 személy érkezett, miközben tavaly egész július hónapban 1088 migráns kötött ki a szigeten. Az érkezők egy részét Szicíliába szállították át. Lampedusa regisztrációs központjában kevesebb mint százan férnek el, a többieket más épületekben helyezték el, vagy a szabad ég alatt, a mólón tartják. Lampedusán eddig nem tesztelték az érkezőket, mivel ehhez nem kaptak elegendő felszerelést.
    A szicíliai kormányzó, Nello Musumeci szombaton Lampedusára látogatott, felkereste a helyi egészségügyi központot is, és vírustesztelési berendezéseket ígért a sziget polgármesterének.
    Ezzel egy időben a calabriai Roccella Jonica polgármestere bejelentette, hogy a pénteken érkezett hetven migránsból huszonnyolcan bizonyultak tünetmentes pozitívnak. A pakisztáni csoport vitorláshajóval kötött ki a dél-olaszországi partokon. Az utóbbi tíz napban ez volt a második migránscsoport, amely ide érkezett. A pozitív személyeket egy calabriai migránsközpont elkülönített részén helyezték el. Roccella Jonica húsz kiskorút fogadott be. A város polgármestere, Vittorio Zito közösségi oldalán arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a fiatalok befogadása törvény és lelkiismeret diktálta kötelességnek számít.
    A szardíniai Monastirban a rendőrszakszervezet jelezte, hogy a bevándorlóközpontból szabad a kijárás. A polgármester hangsúlyozta, hogy a központban elhelyezett algériaiakat tesztelték, és egyikük sem bizonyult betegnek.