Lőrinc napja van. | 2020.08.10 | MNB középárfolyam:

Vörös minősítésű országból érkező külföldiek nem léphetnek be Magyarországra

2020-07-12 12:42:07

A környező országokban, különösen a Balkánon emelkedtek a koronavírussal fertőzöttek száma, és a kormány az operatív törzs javaslatára a magyar polgárok egészségének megvédése érdekében a határokon korlátozó intézkedéseket vezet be szerda (július 15) 00.00 órától - tudhattuk meg Gulyás Gergely miniszter. Hazai korlátozási intézkedések bevezetése nem indokolt.

Az országokat a koronavírus fertőzés mértékének függvényében, zöld, sárga és piros kategóriába sorolták.

Zöld kategória: 
- Az európai uniós országok.

Sárga kategóriás EU-tagállamok:
- Bulgária, Portugália, Románia, Svédország.

Sárga kategóriás országok:
- Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Szerbia, Japán, Kína, USA.

Piros kategória európai országok: 
- Albánia, Bosznia-Hercegovina, Fehéroroszország, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, Ukrajna. Minden ázsiai ország. Minden afrikai ország. Dél-Amerika országai. Ausztrália és Óceánia.

Hogyan léphetnek be az országba?

A zöld országokból érkezőknek nem kell tesztelni, szabadon beléphetnek az országba a magyar és nem magyar polgárok.

Sárga országokból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálaton kell részt venni. Fertőzés gyanúja esetén karanténba kell vonulni. Nem kell karanténba vonulni, ha a belépést megelőző 5 napban, 48 órás eltéréssel 2 negatív teszt készült, amit hivatalos okiratban tud a belépő polgár felmutatni. A karanténből csak úgy lehet szabadulni, ha negatív teszt bizonyítja a fertőzés mentességét. Azonban el kell egy másik tesztet is végezni 48 óra eltéréssel, és ha az is negatív l

Piros országból érkező magyar polgárnak egészségügyi vizsgálaton kell részt venni. Fertőzés gyanúja esetén karanténba kell vonulnia 14 napra. Kivétel, ha a belépést megelőzően 5 nappal korábban, 48 órás eltéréssel, hivatalos okiratba foglalt, 2 negatív tesztet tud mutatni. Ha karanténba kerül a belépő polgár, abból csak úgy tud szabadulni, ha 2 negatív teszt bizonyítja a fertőzés mentességét, amelyet 48 óra eltéréssel készítettek.

A kormány a tesztek költségeit augusztus 1-ég fizeti. Augusztus 2-tól az érintetteknek saját maguk kell állni a tesztelés árát.