Ervin napja van. | 2024.04.26

Világpiaci termék gyártását kezdi meg 123 megváltozott munkaképességű dolgozó Sajószentpéteren

2020-07-10 14:15:00

Hátrányos helyzetű régióban több mint száz megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásával világpiaci termékek; Nordica síbakancsok gyártása kezdődött meg Sajószentpéteren a Főnix Megváltozott Munkaképességű Nonprofit Kft. új 500 négyzetméteres üzemében, melyet július 10-én, pénteken Kövér László, az Országgyűlés elnöke avatott fel.

A sajtónyilvános megnyitón részt vett és beszédet mondott Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Francesco Bassi, a Tecnica Ungheria Kft. ügyvezető igazgatója, a Nordica brand képviselője.

A beruházás összköltsége mintegy 185 millió forint, mely részben magánerőből valósult meg, részben pedig állami hozzájárulással, a megváltozott munkaképességű dolgozók állami bértámogatásban részesülnek. A világjárvány és kijárási korlátozás közepette építette fel a Főnix Nonprofit Kft. Sajószentpéteren az 500m2-es síbakancs összeszerelő gyártósort.


Az üzem különlegessége, hogy nemcsak akadálymentesített és a megváltozott munkaképességű kollégák számára védett munkahelyet biztosít, de szinte egyedülálló módon természetes fénnyel megvilágított csarnokot, amely a dolgozók közérzetét és gyógyulását is fokozottan segíti elő. A gyártósorokon összesen 123 megváltozott munkaképességű munkavállalónak adnak munkát.
A beruházás összköltsége mintegy 185 millió forint, mely részben magánerőből valósult meg, részben pedig állami hozzájárulással, a megváltozott munkaképességű dolgozók állami bértámogatásban részesülnek. Az üzemben a világhírű Nordica márka prémium termékeit fogják előállítani és jelenleg már a nemzetközi minősítésű síbakancsok próbagyártása történik, melyekből naponta több száz darabot készítenek el.
A Nordica nemcsak arra figyel, hogy munkát biztosítson a nehezebben elhelyezkedőknek is, hanem technológiai innovációkkal csökkenti a vállalat CO2 kibocsátását és gondoskodik róla, hogy a műanyag hulladékot is újrahasznosítsák és új termékek előállításához használják fel.

Az általuk gyártott világszínvonalú termékeket Európa szinte minden országában értékesítik és a síelők a világ rengetek síterepén használják majd Made in Hungary felirattal.

A Főnix MMK Nkft. 1998 óta működik és 2014 óta foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkavállalókat. A kezdeti 24 fős létszámhoz képest mára már közel 600 megváltozott munkaképességű dolgozó számára biztosít munkalehetőséget. Legfőbb küldetése, hogy hidat képezzen a munkát kereső megváltozott munkaképességűek és a munkát kínáló vállalkozások között. A vállalat jelenleg 4 megyében 11 akkreditált üzemben folytat rehabilitációs célú foglalkoztatást 3 fő tevékenységi körben: papír-kartontermék előállítása, összeszerelés és csomagolás. Tevékenységi körének bővítése és további munkahelyek teremtése érdekében sícipők gyártásába kezdett, melyet az észak-magyarországi hátrányos régióban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sajószentpéteren valósít meg. A terjeszkedés különösen nagy segítséget nyújt a világjárvány időszakában munka nélkül maradt emberek számára.


 
Külkereskedelmi kapcsolatépítés céljából a Főnix MMK Nkft. 2019 májusában, Rómában tartott egy bemutatkozó rendezvényt, ahol számos, az olasz kereskedelmi piacon – magán szektorban – résztvevő Társaság képviseltette magát, különböző iparágakból. A rendezvényen többek közt részt vett a Nordica brandet képviselő társaság is. A találkozó eredményeként 2019 októberében megállapodás is született, s ennek a megállapodásnak köszönhető a magyarországi Nordica sícipőket összeszerelő üzem létrejötte. Először Miskolcon indult a próbagyártás, majd 2020 májusában már Sajószentpéteren, az új üzemben folytatódott.