Ipoly napja van. | 2020.08.13 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2020-07-04 16:55:20

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Skandinávia felett sekély ciklon örvénylik, amelynek hullámzó hidegfrontja Oroszországon, Ukrajnán át a Balkán-félszigetig húzódik. Ennek mentén sok a felhő, és ott, valamint a front előtti labilis légtömegben több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás kíséretében. Izlandtól délre markáns ciklon helyezkedik el, ennek frontrendszere Skócián és az Északi-tengeren át Dániáig húzódik, hidegfrontja pedig visszakanyarodik Írország felé, és az Atlanti-óceán irányába hullámzik tova. Ez a rendszer Európa északnyugati része felett okoz változékony, esős időt. A legtöbb csapadék Közép-Angliában, illetve Norvégia déli részén esik.
    Ezekkel ellentétben kontinensünk déli részén, valamint Franciaországban és Dél-Németországban anticiklon hatására többnyire csapadékmentes, napos az idő. A magasnyomás benyúlik az Alpok és Lengyelország fölé is, azonban itt a hegyvidéki területeken előfordul néhol konvektív csapadék. Vasárnap a Kárpát-medence fölé szárazabb légtömeg áramlik, többnyire derült vagy kissé felhős időre van kilátás.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------

    Délután gomolyfelhős időre számíthatunk, és helyenként zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Éjszakára kiderül az ég, és vasárnap inkább csak a Tisza vonala mentén zavarják gomolyfelhők a napsütést, de csapadék ezekből már nem várható. Az északi, északnyugati szél délután több helyen, vasárnap helyenként élénkül meg.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között valószínű, a nyugati határvidéken és az északi völgyekben lesz hűvösebb a hajnal.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 28 és 32 fok között alakul.