Gedeon napja van. | 2024.03.28

Közzétette a második féléves ellenőrzési tervét az Állami Számvevőszék

2020-07-03 13:42:00

Közzétette a második féléves ellenőrzési tervét Állami Számvevőszék (ÁSZ), és Domokos László elnök pénteken át is adta Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének - derül ki a honlapjukon olvasható közleményből.

    A számvevőszéki ellenőrzések a módszertani és digitális fejlesztéseknek köszönhetően a korábbaiknál több szervezetre terjednek ki. 2020 második felében többek között a fertőző betegségek elleni lakossági védettség, a digitális oktatás, az energiafogyasztás lesz a vizsgálatok legfőbb célja - írták.
    A közlemény elsőként azt veti föl, hogy a Magyarországon kialakított rendszerek biztosítják-e a ritka, vagy a korábban nem is előforduló fertőzések elhárítását. Az ÁSZ értékelni fogja a veszélyhelyzet idejére bevezetett tanítási rend tapasztalatait, hogy ezzel is segítsék a köznevelési rendszer fejlesztéseit. Ellenőrzik emellett a környezettudatossági intézkedéseket, a hulladékgazdálkodás eredményességét, de a törvényi előírásoknak megfelelően átvilágítják a költségvetési támogatásban részesülő pártok, valamint az önkormányzatok gazdálkodását is.
    A korrupció elleni védettség miatt különösen fontosnak nevezték az elszámoltathatóságot, legyen szó akár adófizetői, akár támogatói pénzekről. Kiemelt feladatnak tekintik emellett a központi költségvetése végrehajtásáról készített zárszámadás ellenőrzését, amit az államháztartás teljes gazdálkodásának lefedésére alkalmas ellenőrzési modell szerint végeznek.
    A közlemény a számvevőszéki átláthatóság alapkövének nevezi az ellenőrzési tervet. Tevékenységével az ÁSZ hozzájárul a közpénzügyi helyzet javításához, ajánlásaival pedig tanácsadó feladatokat is ellát - írták.