Gedeon napja van. | 2024.03.28

ITM: 5G hivatalos tájékoztató honlap indult

2020-06-09 17:21:22

Az egyik legmeghatározóbb technológiai újdonságot ismertető weboldal érhető el június 9-étől; az 5G.hu célja a hiteles és pontos tájékoztatás, a nagy sávszélességű mobilinternet-szolgáltatás lehetséges felhasználási területeinek bemutatása - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

    Az 5G a mobilhálózatok legújabb generációja, de általános célú technológia is, amely a teljes gazdaság átalakulásához vezet, korszakalkotó termékeket és szolgáltatásokat előállító, új üzleti modellek alapján működő iparágakat hoz létre - írta közleményében a szaktárca. A távközlési szolgáltatások képességeinek radikális bővítése mellett számos további területen eredményez változásokat. Új távlatokat nyit, nagyobb biztonságot és innovatív megoldásokat nyújt a többi között a gyógyászatban, a közlekedésben, a városok működtetésében, az iparban, a mezőgazdaságban, a sportban és a szórakoztatóiparban is - tették hozzá.
    A fejlesztések első fázisában az emelt szintű mobil szélessávú szolgáltatások valósulnak meg. A felhasználók először a jelentősen gyorsabb internet-hozzáférést észlelik majd, egy 2 órás film letöltési ideje 6 percről 3,6 másodpercre csökken. A becslések szerint 2025-re 5G-n zajlik az európai adatforgalom 29 százaléka, az eddigi sávszélesség sokszorosával, alacsony késleltetéssel.
    Magyarország kedvező hálózati adottságokkal rendelkezik az új mobiltechnológiák bevezetéséhez, a hazai 4G lefedettség a világon a legjobb tízbe tartozik. A javában zajló újabb fejlesztések eredményeként idén év végéig minden hazai szolgáltatónál elérhetővé válik az 5G. A használatára alkalmas mobiltelefonok is folyamatosan jelennek meg a piacon. A magyar kormány a mielőbbi elterjesztésre törekszik, mert az 5G hálózat, a digitalizáció egyik központi alapinfrastruktúrájaként, döntő mértékben befolyásolja az ország versenyképességét is - hangsúlyozta az ITM.