Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2020-06-05 18:01:25

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Többközéppontú ciklonrendszer található Északnyugat-Európa felett, amely alapvetően meghatározza kontinensünk nagy részének időjárását; ennek előoldalán délnyugat felől meleg, nedves, labilis levegő áramlik szárazföldünk belseje fölé, és többfelé fordul elő zápor, zivatar, ezekhez helyenként heves események is társulnak.
    Egy magassági hidegörvény hatására ugyancsak labilis a légkör Ukrajna és Fehéroroszország felett, errefelé is sok helyen alakulnak ki záporok, zivatarok. Magas légnyomás jelenleg nem jellemző kontinensünkön.
    A Kárpát-medence időjárását a ciklonrendszerhez tartozó hullámzó frontzóna és az előterében lévő meleg nedves szállítószalag együttesen alakítják.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------
    Pénteken többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Estétől északnyugat felől fokozatosan csökken a csapadékhajlam, ezt követően a felhőzet is felszakadozik, csökken, az éjszaka második felében néhol átmenetileg köd is képződhet.
    Keleten még hajnalban is lehetnek felhős körzetek, és eső, zápor néhol még akkor is előfordulhat. Szombaton a többórás napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan valószínű zápor, néhol zivatar is kialakulhat.
    A délies szelet pénteken több helyen erős lökések kísérik. Hajnalra mindenütt mérséklődik a légmozgás, majd szombaton napközben az Észak-Dunántúlon megélénkül a délkeleti szél. Záporok, zivatarok környezetében is előfordulhatnak erős, viharos lökések.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 17 fok között alakul, a felhősebb keleti részeken marad enyhébb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 23 és 27 fok között valószínű.