Emma napja van. | 2024.04.19

Orbán Balázs: Budapest működése stabil

2020-06-05 17:59:22

Az önkormányzatok támogatása emelkedik, Budapest működése stabil és a kormány ebben mindig partner lesz - mondta  a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján pénteken.

    Az "álhírekkel szemben" a parlamenthez beterjesztett jövő évi költségvetési javaslat azt tartalmazza, hogy az idei évhez képest 16 százalékkal emelkedik az önkormányzatok költségvetési támogatása, 739 milliárd forintról 857 milliárdra - közölte Orbán Balázs.
    Ezen belül a helyi önkormányzatok általános működési támogatása 173 milliárd forintról 264 milliárdra, a köznevelési feladatokkal összefüggő támogatás 191 milliárdról 213 milliárdra, a szociális és gyermekjóléti tevékenység támogatása 163 milliárdról 174 milliárdra, a gyermekétkeztetés támogatása 82 milliárdról 86 milliárdra, a kulturális tevékenységek támogatása pedig 14 milliárd forintról 22 milliárdra nő - mondta az államtitkár.
    Az önkormányzatok költségvetési helyzete azonban nem csupán a központi támogatás emelkedése miatt stabil, hiszen vannak saját bevételeik is, amelyek a 2010. évi mintegy 500 milliárd forintról 2020-ra ezer milliárdra növekedtek - jegyezte meg Orbán Balázs.
    Hozzáfűzte: a járványügyi védekezéssel összefüggő költségvetési intézkedések sem veszélyeztetik az önkormányzatok működési stabilitását.
    Igaz, hogy a gépjárműadó az idei évhez hasonlóan jövőre is a központi költségvetéshez folyik be, ám ez az önkormányzatok bevételének csupán 1-1,5 százaléka - mondta.
    Orbán Balázs szerint a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban félreértések vannak.
    Az egyes önkormányzatok adóerő-képessége között hatalmas különbségek lehetnek, Budapesté például háromszor akkora, mint egy átlagos településé. A szociális hozzájárulás az ilyen jellegű egyenlőtlenségek enyhítését szolgáló önkormányzatok közötti átcsoportosítás, nem pedig kormányzati elvonás - közölte.
    Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy a 2010-es kormányváltás után a második Orbán-kormány 1300 milliárd forint önkormányzati adósságot vállalt át, ezen belül csak Budapest esetében 375 milliárdot. A fővárosi beruházásokat pedig azóta mintegy 8000 milliárd forinttal támogatta a kormány.
    Budapest működése stabil, a főváros az egész ország számára fontos és a kormány ebben mindig partner lesz - hangsúlyozta Orbán Balázs.
    Ugyanakkor az államtitkár értetlenségét fejezte ki amiatt, hogy - Karácsony Gergely főpolgármester bejelentése szerint - elhalasztják a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának következő ülését.
    A tanács a kormány és a főváros közötti vitarendezési fórum, a tárgyalásokat ott kell folytatni. Nemzeti összefogásra, konstruktív tárgyalásokra és döntésekre van szükség, nem politikai csatározásokra - szögezte le Orbán Balázs.
    Karácsony Gergely főpolgármester pénteken közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, hogy kezdeményezte a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa következő ülésének elhalasztását. A főpolgármester a városvezetés lépését azzal indokolta, hogy a 2021-es költségvetés tervezete "olyan mértékű elvonással sújtaná" a települési, a kerületi önkormányzatokat és a fővárost, amely Budapest fejlesztésével, működésével kapcsolatban is bizonytalan helyzetet teremt.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó