Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2020-05-26 15:49:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Közép- és Kelet-Európa nagy részének időjárását hatalmas hideg légörvény határozza meg. Ezeken a tájakon főként délután és este záporok, zivatarok alakulnak ki, amelyeket helyenként viharos szél, jelentős csapadék és jégeső kísér. Szárazföldünk nyugati felén anticiklon hatására döntően napos az idő, kivétel ez alól az Ibériai-félsziget keleti fele, ahol egy kisebb magassági hidegcsepp okoz záporokat, zivatarokat, néhol felhőszakadással. Európa legnagyobb részén szokatlanul egységesen alakul a hőmérséklet a legtöbb helyen 15 és 25 fok közé melegszik fel a levegő, ennél melegebb elsősorban a mediterrán térség nyugati részén fordul elő. Dél-Spanyolországban igazi kánikula van, Cordoba-ból 36, Sevilla-ból 37 fokot jelentettek.
    A Kárpát-medence időjárását továbbra is az említett hideg légörvény alakítja, folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás, bár szerdán a Dunántúl nyugati felén átmenetileg csökken a zivatarhajlam.

    Várható időjárás szerda estig:
    ------------------------------

    Kedden és szerdán is erőteljes gomolyfelhő-képződés várható több-kevesebb napsütéssel. Elsősorban a déli óráktól kedden többfelé, szerdán szórványosan várható zápor, zivatar, szerdán a Dunántúl nyugati, északnyugati felén a legkisebb a csapadék esélye. Éjjel gyengén és erősen felhős területek egyaránt lehetnek, és a legtöbb helyen megszűnnek a záporok, zivatarok. Zivatarokat kisebb jég és lokálisan nagy mennyiségű csapadék kísérhet. A gyakran élénk északi, északkeleti szél többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 19 és 24 fok között valószínű.