Andrea napja van. | 2024.04.18

Időjárás-jelentés

2020-05-17 17:32:23

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Ciklonok és hullámzó frontzónák veszik körül a nyugati partvidék felett található anticiklont. Utóbbi miatt főként Franciaországban tapasztalható sok napsütés, előbbiek viszont a Brit-szigetek térségében, Skandináviában, az Alpok déli oldalán és hazánkban is csapadékosabb, felhősebb időt okoznak. A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében igen meleg a levegő; nagy területen alakul 35 fok körül a csúcshőmérséklet, de az erős délies szél miatt Szicíliában és Cipruson 40, 41 fokos maximumok is előfordultak. A Kárpát-medence időjárását kezdetben egy frontzóna, hétfőn viszont a már említett magasnyomás alakítja, emiatt ismét szárazabbra fordul az idő.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------

    Észak felől tovább csökken a felhőzet, késő estére már csak a délkeleti tájakon maradhat sok felhő. Záporok legfeljebb az északkeleti határ közelében alakulhatnak ki az esti órákban. Éjszaka az ország nagy részén derült lesz az ég, emellett sokfelé válhat párássá a levegő, főként az Alföldön köd is képződhet. Hétfőn a sok napsütés mellett az ország déli felén fátyol-, északi felén gomolyfelhők lesznek az égen, csapadék nem várható. A változó irányú légmozgás éjszaka gyenge vagy mérsékelt lesz, de holnap is csak kevés helyen élénkülhet meg.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 14 fok között várható, az északi völgyekben lehet a leghidegebb, a magasabban fekvő tájakon a legmelegebb.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 23 és 27 fok között alakul.