Tivadar napja van. | 2024.04.20

Időjárás-jelentés

2020-05-16 15:40:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Magasnyomás kezdi átvenni egész Európa felett az uralmat. Északi és délkeleti peremén is ciklonok örvénylenek, így a skandináv országokban, illetve kontinensünk délkeleti részén mozgalmas az időjárás. Ezeken a tájakon erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé eső, zápor, az északi részeken havazás is előfordul. A már említett anticiklon környezetében többnyire napos idő a jellemző, csak kevés gomolyfelhő képződik. A Kárpát-medence időjárását a napok óta felettünk lévő hullámzó frontálzóna alakítja, de vasárnap estére ismét emelkedik a légnyomás.

    Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:
    ----------------------------------------------------
    Szombaon a fátyol- és gomolyfelhők mellett több-kevesebb szűrt napsütés várható, főleg a borongósabb nyugaton, délnyugaton lehet elvétve záporeső. Éjszaka délnyugat felől megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és egyre többfelé alakul ki eső, zápor, sőt néhol az ég is megdörrenhet. Vasárnap kezdetben erősen felhős, borult idő várható sokfelé csapadékkal, a délutáni órákra szakadozni kezd a felhőzet, és egyre kevesebb helyen, inkább csak a keleti országrészben várható kisebb eső, zápor, néhol zivatar. A légmozgás többnyire mérsékelt marad, vasárnap az északon, illetve egy-egy erősebb záporgóc mentén erősödhet meg az északi, északnyugati szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap általában 18 és 23 fok között várható, a tartósan borult, csapadékos keleti tájakon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet.