Gedeon napja van. | 2024.03.28

Elbocsátásokra készülnek a német vállalatok az ifo felmérése szerint

2020-05-11 09:59:00

Leépítésekre készülnek számos németországi gazdasági ágazatban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.

    Az ifo áprilisban készült felmérése alapján a vendéglátásban és catering szolgáltatásokban a vállalatok 58 százaléka készül elbocsátásokra, illetve a lejáró határozott idejű munkaszerződések meg nem hosszabbítására. A szállodák esetében az arány 50 százalék, az utazási irodáknál 43 százalék. Az autóiparban a felmérésbe bevont vállalatok 39 százaléka hozta meg a döntést a dolgozók elbocsátásáról.
    "Mostantól kezdve a krízishelyzet már mély nyomot fog hagyni a német munkaerőpiacon" - jelentette ki Klaus Wohlrabe, a gazdaságkutató intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) felmérésekért felelős vezetője.
    Átlagon feletti elbocsátásokra készülnek más gazdasági ágazatokban is. A HR ügynökségeknél például a cégek 57 százaléka, a bőrdíszmű és cipőiparban 48 százaléka, a nyomdáknak 30 százaléka, a fémiparban a cégek 29 százaléka.
    A jogtanácsadó, könyvvizsgáló és adótanácsadó cégek alkalmazottai kevésbé vannak kitéve az elbocsátás kockázatának. Ebben a kategóriában a cégeknek csak az 5 százaléka tervez elbocsátást. Az ingatlanpiaci cégeknél az arány 2 százalék, az építőiparban 3 százalék, a vegyiparban 5 százalék, a gyógyszeriparban pedig zéró.
    Eltérések tapasztalhatóak az elbocsátási szándék arányában az egyes régiók között is. Baden-Württemberg tartományban a cégek 22 százaléka, Bajororoszágban 20 százaléka tervez elbocsátásokat. Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartományokban pedig 11 százaléka. A szövetségi átlag 18 százalék.
https://www.ifo.de/node/55227