Béla napja van. | 2024.04.23

Időjárás-jelentés

2020-05-10 15:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Kelet-európai-síkság felett ciklon örvénylik, amelynek területén többnyire erősen felhős az ég, emellett Moszkva és az Ural közötti területen több helyen esik az eső. Ugyancsak ciklon helyezkedik el a Skandináv-félszigettől északra, ennek hidegfrontja pedig a félszigeten húzódik végig, de még Skóciát is eléri. E front mentén is sok a felhő, és többfelé fordul elő csapadék, de itt az eső mellett havazás és hózáporok is kialakulnak.
    A front mögött izlandi középponttal anticiklon erősödött meg. Ettől a térségtől délre alapvetően ciklonális hatások érvényesülnek, egymást érik a frontális felhősávok, amelyek nyugatról kelet felé haladnak. Ezekben elszórtan alakul ki eső, zápor, zivatar, néhol felhőszakadás kíséretében, amely gócokban 40-60 mm csapadék hull. Ez az időjárás egész Nyugat-, Délnyugat-Európára, az Alpok tágabb környezetére jellemző, a Balkánon már napos, száraz idő van.
    Hétfő estig a Kárpát-medencében változó vastagságú felhőzet zavarja a napsütést, kis eséllyel lehet lokális zápor, esetleg zivatar.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------
    Általában vékony fátyolfelhőzet szűri a napsütést, de vasárnap és hétfőn is átmeneti időszakokra megvastagszik a felhőzet. Néhol - legnagyobb eséllyel északon - záporeső, hétfőn esetleg zivatar is előfordulhat. Hétfő estétől északnyugat felől határozottabb felhősödés kezdődik, és az Észak-Dunántúlon záporok is kialakulhatnak.
    A délnyugati, déli szelet vasárnap élénk, hétfőn erős lökések kísérik, de hétfőn az Alpokalján és a Kisalföldön viharos széllökések is előfordulhatnak.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 24 és 31 fok között valószínű.