Zalán napja van. | 2024.03.30

Időjárás-jelentés

2020-05-06 17:54:38

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Kontinensünk keleti felén ciklonális mezőt figyelhetünk meg, hatására a Lajtától és az Oderától keletre többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. A ciklon hátoldalán északnyugati áramlással jelentősen hidegebb levegő árasztotta el a térséget.     Eközben az Északi-tenger felett anticiklon található, emiatt a térség országaiban naposabb az idő, a hőmérséklet a sokévi átlag körül vagy kevéssel alatta alakul. Ugyancsak napos, sőt több helyen már-már nyáriasan meleg az idő a Földközi-tenger mentén, de 30 fok közeli maximumok csak Granada körül fordulnak elő.
    A Kárpát-medence fölé csütörtök estig változó nedvességtartalmú, csütörtökön már több fokkal melegebb levegő áramlik.

    Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:
    -----------------------------------------------------
    Több-kevesebb napsütés mellett általában közepesen, az északkeleti, keleti megyékben erősebben felhős idő valószínű. Gyenge eső, záporeső inkább csak az erősebben felhős északkeleti tájakon fordulhat elő. Éjszaka nyugat felől lassan csökken a felhőzet, hajnalra a keleti határvidéken is megszűnik a csapadék.
    Csütörtökön a Dunántúlon napos idő várható jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhővel, a Dunától keletre azonban erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, de csapadék ott sem valószínű.
    Az északnyugati szelet szerdán és csütörtökön is sokfelé kísérik erős széllökések, de szerdán az északi megyékben több helyen viharossá is fokozódik a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 4 és 10 fok között várható, ennél hidegebb csak a szélcsendes északi völgyekben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 18 és 23 fok között alakul, de az északkeleti határvidéken kissé hűvösebb lesz.