Gedeon napja van. | 2024.03.28

NÚSZ: csökkent a díjköteles utakon a forgalom áprilisban

2020-05-06 15:40:00

Áprilisban az e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek forgalma a felére, az e-útdíj rendszert használó tehergépjárműveké pedig ötödével esett vissza a múlt év azonos időszakához képest - közölte szerdán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint a NÚSZ Zrt. díjköteles gyorsforgalmi- és főutakra telepített portálkamerái az e-matrica rendszerben közlekedő személygépjárművek - autók, buszok, motorok - esetében 54 százalékkal kevesebb járműáthaladást rögzítettek idén április 1-30. között, az e-útdíj rendszert használó tehergépjárművek forgalmában pedig 21 százalékos volt a visszaesés a múlt év áprilisához képest.
    Bartal Tamás, a NÚSZ Zrt. vezérigazgatója a közleményben rámutatott arra, hogy áprilisban a hazai személygépjárművek esetében 40, a külföldieknél 90 százalékkal kevesebb járműáthaladást érzékeltek, a tehergépjárművek esetében a hazaiaknál 15, a külföldieknél mintegy 27 százalékos volt a mérséklődés 2019 áprilisához képest.
    A forgalmi adatok heti bontása alapján elmondható, hogy míg az e-matrica rendszerbe tartozó járművek esetében egyenletesebb volt a forgalom mérséklődése, addig az e-útdíjrendszerben arányaiban jóval nagyobb volt a forgalomingadozás az elmúlt hetekben. A tehergépjárművek esetében hetente körülbelül 50 és 500 ezer között változott a csökkenés mértéke 2019 azonos időszakához viszonyítva - közölte a NÚSZ.
    Az e-útdíj rendszerben az alkalmi viszonylati jegyet váltó, kisebb fuvarozók esetében volt nagyobb mértékű a visszaesés, áprilisban viszonylati jegyből mintegy 40 százalékkal kevesebb útdíjbevétel folyt be múlt év áprilisához képest, a fedélzeti eszközökkel közlekedő, nagyobb vállalkozásoktól 15 százalékkal kevesebb útdíj érkezett az államkasszába - írja a NÚSZ közleményében.