Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: két nap alatt több millió egészségügyi felszerelés érkezett Kínából

2020-05-06 09:44:00

Két nap alatt 595 lélegeztetőgép, 4 millió 200 ezer maszk, valamint 2 millió 900 ezer kesztyű érkezett Magyarországra Kínából - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán, a kormányülés előtt az MTI-vel.

    A tárcavezető elmondta, sorra érkeznek a hírek arról, hogy a nyugat-európai országok kormányai fellazítják a koronavírus-járvány terjedését lassító intézkedéseket. Ugyanakkor folyamatosan jelennek meg azok az aggodalmak is, amelyek szerint az emberi kontaktusok számának növekedése miatt a járvány terjedése gyorsulhat - tette hozzá.
    Szijjártó Péter szerint sok vita van ezekről a kérdésekről, és senki nem tudja pontosan, hogy mi fog történni. Egy dolog azonban biztos, az emberi kontaktusok számának növekedése fel tudja gyorsítani a világjárvány terjedését, a felgyorsuló terjedés pedig növelni tudja a nyomást az egészségügyi ellátórendszereken - fogalmazott.
    A miniszter hangsúlyozta, ezért továbbra is az a feladatuk és kötelességük, hogy a magyar egészségügyi rendszert oly módon készítsék fel, hogy folyamatosan készenlétben álljanak a védekezés sikeréhez elengedhetetlen eszközök.
    Hozzátette, a kedden és szerdán Magyarországra érkezett több milliónyi eszköz az egészségügyi ellátórendszerbe kerül.